Bahasa Malaysia, Community, Featured, General, Govt, Politics, press, World

Keputusan Trump terhadap Jerusalem langkah tidak bertanggungjawab, dan berpotensi mencetus aktiviti keganasan di rantau Asia Tenggara termasuk Malaysia

Kenyataan Media Steven Sim, Ahli Parlimen Bukit Mertajam

07 DISEMBER 2017 | BUKIT MERTAJAM, PULAU PINANG

Keputusan Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald J. Trump untuk memindahkan kedutaan AS di Israel dari Tel Aviv ke Jerusalem (Baitulmaqdis) dan justeru memberi pengiktirafan kepada Jerusalem sebagai ibu kota Israel merupakan suatu tindakan yang amat tidak bertanggungjawab.

Langkah tersebut bukan sahaja bersifat unilateral (satu pihak) dalam proses keamanan di Timur Tengah, sekaligus mengancam proses tersebut, malah berpotensi memberi alasan kepada kumpulan pelampau untuk mencetuskan keganasan global yang mampu merebak sehingga ke rantau Asia Tenggara, termasuk di Malaysia.

Sebarang keputusan berkaitan konflik Israel-Palestin perlu dibuat secara cermat melalui konsultasi masyarakat antarabangsa dan bukan melalui tindakan unilateral seperti yang dilakukan oleh Presiden Trump.

Walaupun Wisma Putra telah mengeluarkan kenyataan menyeru AS mempertimbangkan semula keputusan Presiden Trump, Perdana Menteri Najib Razak tidak boleh berdiam diri terhadap isu ini. Beliau sendiri perlu mengemukakan bantahan keras Malaysia terhadap tindakan tidak bertanggungjawab tersebut terus kepada Presiden Trump yang diuar-uarkan sebagai rakan baik beliau. Perdana Menteri Najib Razak harus bersuara di hadapan Presiden Trump sebagaimana yang pernah dilakukan untuk masyarakat Rohingya dahulu.

Perkara ini tidak patut dipandang ringan oleh kerajaan Malaysia dan retorik semata-mata tidak memadai. Jika isu ini dibiarkan untuk berlanjutan dan krisis di Timur Tengah bertambah buruk, Malaysia berpotensi menjadi medan aktiviti keganasan.

Steven Sim Chee Keong
Ahli Parlimen Bukit Mertajam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s