Bahasa Malaysia, Govt, KBS, Sports, youth

PLKN akan diganti dengan Sekolah Pemimpin Masa Hadapan

Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) akan digantikan dengan program Sekolah Pemimpin Masa Hadapan (Malaysia Future Leaders School), kata Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Steven Sim Chee Keong.

Ketika menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa Belanjawan 2019 bagi kementeriannya di Dewan Rakyat, Steven Sim memberitahu program yang akan diadakan pada musim cuti sekolah menggunakan konsep “summer camp”.

Katanya, seramai 60,000 belia berumur 15 hingga 17 tahun akan disaring daripada jumlah sejuta belia bersekolah.

“Ia model yang berbeza daripada program PLKN sebab kita nampak ada kekurangan pada PLKN, sebab itu kita buat program baharu,” katanya seperti dilaporkan Bernama.

Menurut Sim, nisbah pelajar yang akan dipilih dicadangkan terdiri daripada 60 peratus pelajar yang mempunyai pencapaian akademik dan kokurikulum yang tinggi, manakala 40 peratus adalah pelajar yang perlukan perhatian, di kalangan belia-belia berisiko.

Ia akan diadakan di pusat-pusat milikan kerajaan contohnya pusat PLKN terdahulu, katanya.

Mengenai tapak sedia ada PLKN yang tidak lagi digunakan selepas program itu dimansuhkan, Sim berkata kebanyakannya yang merupakan milikan swasta telah ditamatkan kontrak di bawah klausa 36 kontrak-kontrak yang telah ditandatangani iaitu atas kepentingan negara.

Sebahagian daripada tapak milikan swasta terutama di Sarawak akan diambil alih Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan menjadikannya sebagai Kem Rejimen Sempadan.

Bagaimanapun beliau tidak menjelaskan berapa banyak tapak yang telah ditamatkan kontrak.

Mengenai aset dan peralatan PLKN sebelum ini, beliau berkata ia sedang diurus kementerian bersama Jabatan Latihan Khidmat Negara untuk proses pemindahan dan pelupusan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s